Tomáš Klus

1. března 2012 v 20:26 | Kájuš |  Vše možné
Ahoj,
poslední dobou místo rocku a metalu začínám poslouchat normální české a slovenské písničky...
Mezi mé nejoblíbenější patří Tomáš KLus ;) právě proto bych chtěla věnovat jeden článek o něm ;)


Tomáš je narozen 15. května 1986 ( 25 let ) je to český zpěvák,autor písní a bývalý vrcholový sporotovec.

Stručný životopis

V roce 2002 získal zlatou medaili v moderním pětiboji (družstva) na dorosteneckém mistrovství Evropy. Kvůli sportu, kterému se věnoval do svých osmnácti let, přesídlil do Prahy. V roce 2007 vyhrál s písní Dopis zpěváckou soutěž Czechtalent ve Zlíně.[1] V roce 2008 mu firma Sony BMG vydala první album Cesta do záhu(d)by. Tentýž rok napsal a nahrál hudbu pro film Anglické jahody a se svým spoluhráčem Jiřím Kučerovským vystupoval jako předskokan skupiny Chinaski na Chinaski Space Tour 2008.[2] V roce 2009 vydal druhé album Hlavní uzávěr splínu a spolu s ním vyšel i jeho první zpěvník "Já, písničkáŘ", obsahující písně z prvního a druhého CD.
Studuje herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU).[3] Jako herce jej bylo možno vidět například v seriálu Hop nebo Trop nebo ve filmu Šejdrem. Roli prince Jakuba si zahrál ve vánoční pohádce Tajemství staré bambitky Na scéně školního divadla DISK účinkoval ve hrách Malá mořská víla, Kazimír a Karolína, Tartuffe, Markéta Lazarová a Racek. Účinkuje ve hře Deadline v pražském divadle Ypsilon.
V roce 2010 se stal zpěvákem roku hudebních cen Óčko a Anděl. V roce 2011 získal stříbrného Českého slavíka. Tomáš Klus také podporuje charitativní projekty. O Velikonocích roku 2011 odvysílala Česká televize pořad Klus pro Kuře, kde vystoupil jako moderátor i jako jeden z interpretů. V září 2011 vydal svoje prozatím nejnovější album Racek. Součástí bylo i turné po České republice, které bylo dlouho dopředu vyprodáno, včetně tří koncertů v Praze. Klus je schopen při svých koncertech udržet pozornost publika běžně i po dobu tří hodin. Podíl na tom mají rovněž hudební aranže i výrazný kytarový doprovod Jiřího Kučerovského.
Tomáš Klus navazuje na domácí písničkářskou tradici a svou tvorbu a interpretaci neomezuje hudebními žánry. Pro Klusovu tvorbu je typický důraz na text a melodii, spolu s vlivy předchůdců a jeho vlastním výrazem. V návaznosti na naši písničkářskou tradici se ve svých textech nebrání komentování situace ve společnosti.

Bibliografie

Diskografie

Filmografie

Ocenění

  • 2009 - Ceny Hudební akademie Anděl - Objev roku (za rok 2008)
  • 2009 - Zlatá deska za prodej více než 6,000 nosičů alba "Cesta do záhu(d)by"
  • 2010 - Hudební ceny TV Óčko - Zpěvák roku
  • 2010 - Ceny Hudební akademie Anděl - Zpěvák roku (za rok 2009)
  • 2010 - Zlatá deska za prodej více než 8,000 nosičů alba "Hlavní úzavěr splínu"
  • 2011 - Ceny OSA - Nejúspěšnější mladý autor
  • 2011 - Platinová deska za prodej více než 12,000 nosičů alba "Hlavní uzávěr splínu"
  • 2011 - Zlatá deska za prodej více než 6,000 nosičů alba "Racek"
  • 2011 - Platinová deska za prodej více než 12,000 nosičů alba "Racek"
  • 2011 - Český slavík - 2. místo
Omlouvám se ale nějak nemám kvůli škole se nějak rozepisovat ;) tak jsem to aspoň zkopírovala z wikipedia :)
Příště přidám pár povídek nebo spíš aspoň jednu :) nebude se týkat Adommy ale aspoň něco.. :)

:))
*Vaše blogerka Kájuš*
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Carrie Carrie | Web | 26. února 2013 v 15:39 | Reagovat

Tomáše mám taky ráda

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama